fredag 10. september 2010

Hvil i fred du gode, snille mann

I dag ble min datters svigerfar, min svigersønns far og mine barnebarns bestefar bisatt. Det var en nydelig, gripende og flott seremoni. Mitt barnebarn på 8.5 år hjalp til med å bære kisten ut av kirken. Det var hjerteskjærende, flott og rørende å se den lille gutten i rødrutet skjorte i sammen med de mørkkledde, voksne mennene bære kisten ut av kirken. Presten holdt en personlig, nydelig og hjertevarm preken over en flott mann som dessverre ikke er hos oss lenger. Jeg tror det er viktig for barn å få være med på alle livets faser. Da jeg var liten, skulle ikke barn være med i begravelser. De voksne dengang gjorde det selvfølgelig i beste mening, men jeg har alltid følt at folk liksom bare ble "borte" og at begravelser var noe forferdelig grusomt som barn ikke skulle være med på. Jeg tror det er viktig at barn får bearbeide sorgen på samme måte som oss voksne og sagt farvel på en god måte.

4 kommentarer:

 1. Helt enig med deg. Da min bror mistet sin kone bare 30 år gammel, var deres 2 barn med i begravelsen ( de var da 4 og 7 år gamle). Det var i 1994 og da var jo det ikke helt vanlig, men jeg tror det er bra for barna.
  Ha en fin helg. Klem.

  SvarSlett
 2. Hei en sen kveld
  Så leit at "bestefar", "svigerfar" og "far" ikke er her lengre. Det hørtes ut som en vakker og verdig avskjed og jeg fikk en stor klump i halsen da jeg levende så for meg den lille gutten i rødrutete skjorte.
  Husker selv at jeg ble "skånet" og beskyttet for begravelser og dagsrevyen og alt som var vondt,selvfølgelig i beste mening.
  Alikevel er jeg enig med deg; ta med ungene i alle livets faser. Det vil jeg selv velge å gjøre i forhold til mine egne unger.
  Så godt å høtre at presten holdt en slik personlig og hjertevarm tale, for jeg synes ofte disse talene blir så upersonlige og intetsigende dessverre.
  Ha gode dager framover!
  Klemmer fra Kaspara

  SvarSlett
 3. En trist, men verdig og fin avskjed. Som liten mistet jeg to gode venner, uten å få være med å ta det siste farvel. Som du sier, så ble slikt gjort i beste mening, men til og med den dag i dag er det leit å tenke på. Så jeg synes det er flott at den lille gutten fikk lov til å være med og bære bestefarens kiste. Veldig rørende.

  Stor klem

  SvarSlett